Förra hösten gick fyra klubbar i region mitt ihop och skapade Minitouren i syfte att förenkla insteget till tävlingstennisen och i längden få fler tävlingsspelare från klubbarna och i regionen. Hittills ett mycket lyckat koncept.

Av: Linus Eriksson

Det var förra hösten som Upsala TK, Upsala Studenters IF och Sigtuna TK tillsammans valde att köra igång Minitouren. Tanken är att inspirera yngre barn till att tävla i närheten av där dem bor. Till vårterminen tillkom även Rimbo Tennisklubb.

Minitouren består under våren av nio tävlingar. Varje klubb arrangerar några olika deltävlingar var. Från början var det primärt minitennistävlingar det handlade om, men snabbt ökade man på till midi- och numer även maxitävlingar.

Varje tävling spelas klart på mellan 2,5 till 4 timmar.

– Ambitionen är att alla barn ska få spela massor av matcher under den här tiden, berättar Magnus Johansson, ansvarig för Minitouren på USIF. Varje match består av ett matchtiebreak som börjar vid 3-3. I och med att alla barn får runt 10 matcher var under en dag blir varje enskild match inte så viktig, utan direkt efter att en match är slut så är det direkt in till nästa som gäller.

Varje tävling avslutas med en prisutdelning där alla får pris.

Jonas Tydén, klubbchef i USIF, berättar hur tanken föddes från början.

– Jag blev lite skrämd när jag såg att det var nio deltagare med i elvaårsklasserna i Next Generation-kvalet i Region Mitt förra året. Det måste finnas mer folk som vill tävla och kände att vi måste få igång någonting som skapar mer drag underifrån.

Tydén kände att spelarna inte ska behöva åka till Stockholm för att spela IF SO Tour och levde också i en tro att om man inte får fram spelare yngre spelare som kan tävla i tennis så har man snart bara spelare i regionen som ”går på tennis”.

Marcus Allard, verksamhetschef i Upsala TK, säger att ju fler aktiviteter man gör tillsammans med andra klubbar, desto fler saker kan man göra när man kan samsas om att arrangera dem.

– Det märks att det fortfarande är ett projekt där vi har påbörjat en resa och där det fortfarande finns lite ramar som ska komma på plats. Men den generella upplevelsen är jättepositiv och för spelarna är det fantastiskt att få träffa andra spelare som de normalt sett inte träffar på sina vanliga klubbträningar.

Ambitionen är givetvis att alla barn ska få spela så jämna matcher som möjligt, så inför varje tävling försöker ansvariga i klubbarna snacka ihop sig om vilka av de anmälda som är lite mer respektive mindre rutinerade, så de kan sättas med varandra. Flickor kan spela med pojkar och poolerna kan ändras under kvällens gång om man märker att vissa passar bättre med varandra. Runt 20-30 barn har varit med i varje respektive tävling. Även om Minitouren enbart marknadsförs inom de fyra organiserande klubbarna är anmälningarna öppna för andra klubbars spelare med.

– Nu är det fortfarande så att har vi en tävling i USIF så är det flest USIF-spelare med, men drömmen är att det ska bli helt normalt för varje spelare och deras föräldrar att åka till de andra klubbarna likväl som till sin egen för att spela. Min erfarenhet, och tanke, är att när de börjar bli lite rutinerade så blir det spännande att åka till exempel till Sigtuna och träffa kompisarna man lärde känna på den förra tävlingen, i USIF.

Magnus Johansson berättar att man haft IF SO Tour i region Mitt, men han har tappat lite tron på det konceptet.

– De som vinner ska få pokaler och så, jag tror inte på det. Om en sjuåring åker iväg och tävlar är han eller hon en vinnare oavsett hur det går i matcherna. Är man sju år är det jättekul att få ett glas saft, kaka och en medalj, oavsett hur matcherna har slutat. Här har vi hittat rätt nivå och alla barnen blir vinnare. Vi kör matcherna till tio poäng och vissa barn räknar sina vinstmatcher och kommer fram till att de nog vann tävlingen. Det räcker, man behöver inte stå där med den största pokalen.

Att Rimbo inför den här terminen anslöt sig till Minitouren ser Magnus väldigt positivt på.

– Ska Rimbo ha en intern tävling bara för Rimbo-spelare kanske de får ihop fyra deltagare, men i de här tävlingarna blir det många fler kompisar att träffa.

Magnus Johansson

Dagarna före en Minitourtävling märker Magnus att spelarna blir extra engagerade och vill träna på saker som kommer hända dem i matcherna. Förutom att barnen får träffa nya kompisar och får ett positivt intryck av tävlandet har Minitouren även lett till andra ringar på vattnet.

– Oftast sitter man på sin klubb och hinner inte titta omkring sig, men i och med det här samarbetet har vi börjat prata mer med de andra involverade klubbarna också. Nu har vi till exempel en klubbmatch med UTK planerad för vuxna. Det var hur längesen som helst vi hade det och det hade nog inte blivit av nu heller om vi inte dragit igång Minitouren.

I Sigtuna ser man också positivt på uppstarten av touren och har enbart tagit emot positiv feedback från spelare och föräldrar hittills.

– Vårt främsta mål är att locka så många som möjligt att delta och finna glädje i det, säger Robert Wallin, klubbchef i Sigtuna TK. Nyckeln till att konceptet ska bli framgångsrikt är dock uthålligheten. Vi behöver fortsätta med det här under många år för att se en bestående effekt, först då kan en noggrann utvärdering av resultatet göras. Men det är uppenbart att initiativet ger många spelare chansen att komma i kontakt med matchspel, vilket är oerhört positivt i sig.

Screenshot


PARTNERS

Vill du också vara med och bidra till svensk tennis utveckling? Kontakta oss så berättar vi mer.


NYHETER