Några familjers stora tacksamhet till sin tennistränares outtröttliga engagemang ska nu ge fler barn och ungdomar möjligheten att maximera sin tennis.

Av: Linus Eriksson

I år efter år har barn, ungdomar och föräldrar vallfärdat till Bollhallen i Södertälje för att träna med Yerko Müller och hans tränarteam. Inte bara från Södertälje, utan långt bortifrån har man pendlat för att få några timmars träning med Yerko.

I februari i år startades Yerko Müllers Tennisfond upp, ett unikt initiativ med syfte att skapa fler och bättre förutsättningar för barn att få spela och utveckla sin tennis.

Från telefon i bilen på väg tillbaka till Södertälje efter JSM i Göteborg berättar Yerko om bakgrunden till fonden:

– Idén kommer från några tennisföräldrar till barn jag tränar i Södertälje som är tacksamma för träningen jag har bedrivit. De sa att de inte visste hur de skulle tacka mig. Visst, de betalar för träningen, men de uttryckte att de tyckte att de fått mer än de betalat för. Jag förstod inte riktigt vad de menade först, men de ville ge mig en present och ville veta om jag godkänner den.

Presenten var att de fem familjerna ville öppna en fond i Yerkos namn med ett startkapital i.

– Jag fick en chock och sa ”shit, ger ni mig extra jobb i present?” Men i presenten så gjorde de klart att jag kan räkna med all hjälp som behövs av dem. De bildar en styrelse som representerar mig, de sköter hemsidan med mera, men jag tar alla beslut. Det enda jag behövde säga var ja eller nej till presenten.

Startkapitalet som fonden börjar med är relativt litet, men förhoppningen och planen nu är att ha gläntat på dörren för fler företag och partners att gå in och vara med i satsningen. Syftet med fonden är att hjälpa ungdomar med nya möjligheter att antingen fortsätta utveckla sin tennis och ta den till nya nivåer, men också att få fler att få möjlighet att upptäcka tennis och börja spela.

– Det kan vara bidrag till läger, resor utomlands, hjälpa barn med en terminsavgift eller med racketar och skor till familjer med mindre ekonomi. Vi vill göra mera för tennisen, helt enkelt. Väljer du tennis kommer det att kosta dig mycket, det är oundvikligt, men du kan här få ett litet bidrag och stipendium som en hjälp på vägen.

De första stipendiaterna kommer presenteras senare den här veckan. Det kommer vara fyra spelare totalt som får hjälp med olika saker; en får ett läger hos Wilson Tennis Camp i sommar, två får varsitt stipendium för en tävlingsresa till Kroatien och en spelare får ett annat träningsläger i Sverige.

Yerko återkommer flera gånger till hur tacksam han är till familjerna som kom med idén som blev startskottet för fonden.

– Visst, jag har hjälpt dem mycket också, men den här presenten…wow!

Vad tror du det är du gör som folk är så tacksamma för?

– Jag vet inte, men jag tror att jag är engagerad och bryr mig mycket.

Yerko har många års erfarenhet från tennisen och har format många ungdomar, men har inte gjort resan att gå hela vägen ordentligt till proffstouren med någon. Jag frågar om han tror det är möjligt i till exempel Södertälje.

– Vi måste vara ärliga, på en vanlig klubbnivå är det helt omöjligt. Vi klubbar kan stå och drömma om att komma dit, men så länge vi inte kan erbjuda ett mer professionellt upplägg går det inte. Och ett sådant kostar mycket mer.

Därför säger Yerko att han har stor respekt för vad till exempel RQT har byggt upp och försöker göra i Stora Wäsby och han tycker att PACE är ett fantastiskt initiativ. Jag frågar om han ser någon potentiell fara i satsningar som bygger på en eller ett fåtal privatpersoners goda välvilja att sponsra hela verksamheter med eget kapital?

– Jag tror faktiskt vi ska undvika att tänka allt för långsiktigt ibland utan istället mer se det positiva i vad som görs här och nu och längs med vägen hitta vägar att göra det hållbart på i längden.

Hur ofta stipendier kommer delas ut från Yerko Müllers Tennisfond hänger på hur mycket pengar man lyckas fylla på kassan med. Om det kommer in bra med pengar skulle han gärna dela ut ett stipendium i månaden. Det kan vara till elitsatsande spelare eller någon som drömmer om att få börja spela minitennis en gång i veckan. För den yngre generationen är viktig och de har Yerko själv börjat jobba med mer och mer med.

– Jag och mitt team med tränare har gått ner mycket i åldrar på sistone. Det gjorde vi inte förr, men att vi har gått ner och står med yngre har lett till att vi lyckats forma ett helt gäng med duktiga spelare som vi nu försöker följa upp på bästa sätt.

I Åkes Äkta Hönökaka (inofficiella SM) var båda pojkfinalisterna i tioårsklassen från Södertälje och man hade en 10-åring i final i PS12B.

– Men det räcker inte, Linus. Att vinna SM är roligt, men det betyder ingenting i längden. Vi måste fortsätta jobba hårt – resan har bara börjat.

Hör de två poddavsnitten där Yerko varit med i samt när vi tog rygg på honom under en träning:



PARTNERS

Vill du också vara med och bidra till svensk tennis utveckling? Kontakta oss så berättar vi mer.


NYHETER